Zware mishandeling van Rijssenaar (70) vanavond in opsporing verzocht


18:25 uur – Een 70-jarige man wordt in zijn woning in Rijssen zo meedogenloos mishandeld dat hij nooit meer zal kunnen lopen. De politie is op zoek naar informatie over de twee daders.
In een rustige woonwijk aan de rand van Rijssen aan de Pelmolenweg, in Twente, woont een 70-jarige man. Hij is ondernemer en richtte een bekend accountantskantoor op. Ook stonden er tot voor kort meer dan 50 bv’s op zijn naam waarmee hij de meest uiteenlopende financiële zaken deed. Bovendien is hij actief als investeerder in Oost-Europees vastgoed.


Op 29 november 2016 wordt er iets voor 21.30 uur aangebeld. Er staan twee mannen voor de deur, van wie één de bewoner bekend voorkomt. Nadat hij open heeft gedaan slaat een van hen gelijk keihard op zijn hoofd. Hij probeert zich te verweren, maar is kansloos. Hij krijgt meerdere trappen en klappen. Op een bepaald moment wordt hij zo hard door de ruimte geslingerd dat hij van de trap valt en in de kelder belandt.

Het slachtoffer merkt direct dat hij geen gevoel meer heeft in zijn benen. Maar dat weerhoudt de indringers niet. Dezelfde dader die boven zo gewelddadig was, trapt in de kelder nog aantal keren op de man in. Opmerkelijk is dat zijn kompaan, duidelijk de baas van de twee, zich zelf niet schuldig maakt aan fysiek geweld. Het duo wordt door het slachtoffer omschreven als de ‘incassoman’ en de ‘kickbokser’, wat duidt op zowel hun verschijning als de rolverdeling.

Wanneer de ‘incassoman’ een sein geeft, verlaten de beide daders het pand – de ondernemer bewegingloos achterlatend. Hij heeft meerdere nek- en rugwervels gebroken en een dwarslaesie opgelopen. Zijn telefoon ligt boven, waardoor hij geen familie of hulpdiensten kan inschakelen. Ten einde raad heeft hij geprobeerd om, met zijn eigen bloed, aanwijzingen op de muur te schrijven. Het duurt uiteindelijk twintig uur voordat zijn dochter hem vindt en de man medische hulp kan krijgen. Sindsdien is hij afhankelijk van verpleging en zal hij hoogstwaarschijnlijk nooit meer kunnen lopen.

Het motief voor deze extreme mishandeling is onduidelijk maar het lijkt om een zakelijk conflict te gaan. Het slachtoffer had zelf de indruk dat zijn belagers waren gestuurd om hem onder druk te zetten, een gewelddadige vorm van incassopraktijken. De ‘kickbokser’ had hij nooit eerder gezien, maar de ‘incassoman’ had twee weken eerder al eens een praatje met hem gemaakt. Hij wilde toen de weg weten, zonder enige vorm van bedreiging of ook maar een hint in de richting van een conflict.

Dit heeft ertoe geleid dat er een goed gelijkende compositietekening is gemaakt van deze verdachte, die accentloos Nederlands spreekt. Zijn handlanger, degene die fysiek geweld gebruikte, is vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst, heeft zwart haar en was die avond glad geschoren. Beide mannen gingen netjes gekleed in een zwart pak.
Vluchtroute Op weg naar het huis van hun doelwit, zijn de daders vastgelegd op bewakingsbeelden. Ná de mishandeling zijn de daders met de auto de Pelmolenweg uit gereden en rechtsaf de Wierdenstraat in, richting rotonde de Reggesingel.
Weet u meer? Bel met de opsporings Tiplijn: 0800-6070 of wilt u een vertrouwelijk gesprek, bel dan de criminele inlichtingen eenheid op: 079 3458 999

Bron: Politie

Bericht delen:
error: Niet toegestaan!