Poging oplichting ‘verlopen bankpas’ in Markelo


‘Uw betaalpas is verouderd en verloopt over twee dagen, vraag nu gratis een nieuwe betaalpas aan.’ Dit bericht sturen criminelen via WhatsApp, sms of een nagemaakte berichtenbox van de bank. Een postbezorger zal zogenaamd de pas ophalen en naar de bank brengen, het enige wat de pashouder hoeft te doen is de pas door de midden te knippen, in een blanco enveloppe te stoppen en af te geven aan de medewerker van het bezorgbedrijf. Dit werd afgelopen week in zowel Markelo als in Enschede geprobeerd. De criminelen verzonden uit naam van de Rabobank een bericht waarin stond dat hun pas verliep. Via een link komt de gebruiker in een nagemaakte omgeving die identiek is aan de website van de bank. Echter lezen de criminelen mee, zoals bij het invoeren van de bankgegevens en pincode. Later komt er een persoon in kleding van PostNL aan de deur, om de pas op te halen. Dit is geen echte medewerker van PostNL, maar iemand die ook in het complot zit. Vervolgens kunnen de criminelen met de pas en de afgekeken gegevens de rekening leeghalen. De politie benadrukt om bij dergelijke berichten navraag te doen bij de bank. Medewerkers van post- en pakketdiensten zullen nooit uit eigen beweging iets bij u ophalen, en zeker geen betaalpassen. De Markeloër was zo verstandig om zijn pas niet af te geven.


Bericht delen:
error: Niet toegestaan!